W dniu 25 października br. w hotelu „AMAZONKA” w Zawadzie Pilickiej, odbyły się w ramach operacji własnej RLGD „warsztaty kulinarne z Jurajską Rybą”
Tym samym nasze Stowarzyszenie zakończyło cykl 5 takich spotkań, w których udział wzięli przedstawiciele Kół Gospodyń Wiejskich ze wszystkich 9-ciu gmin członkowskich objętych Lokalną Strategią Rozwoju RLGD „Jurajska Ryba”
Tematyka warsztatów nawiązywała do propagowania spożycia ryb słodkowodnych (w szczególności karpia i pstrąga) oraz promocji ryb jako produktu lokalnego.
Podczas całego cyklu warsztatów, profesjonalny kucharz pan Marcin Nienartowicz, dzielił się z uczestnikami swoją bogatą wiedzą o rybach o ich cechach charakterystycznych, metodach rozpoznawania świeżości, sposobachich przerabiania (skrobanie, patroszenie, filetowanie) oraz różnicach między pieczeniem a gotowaniem w niskich temperaturach domowym sposobem. Uczestnicy poznali także metody zasalania ryb oraz jak przygotować podstawowy wywar rybny.
Przedstawicielki i przedstawiciele Kół Gospodyń Wiejskich, mieli również okazję poznać przepisy i skosztować potraw przygotowanych przez szefa kuchni p. Marcina. Największym zaskoczeniem dla uczestników okazał się rosół z karpia. Szef kuchni zaserwował również: karpia po żydowsku, pstrąga na szpinaku, pstrąga w sosach: cytrynowym i pieprzowym.
Ponad to wszyscy uczestnicy we wspólnym gronie mieli wspaniałą okazję zapoznać się, zintegrować, wymienić własnymi doświadczeniami i przepisami na nowe smaki, które z pewnością przeniesione zostaną na domowe gotowanie.
Kucharzowi, Panu Marcinowi serdeczne podziękowania za poprowadzenie warsztatów i podzielenie się swoimi umiejętnościami kulinarnymi, które sprawiały, że na zajęciach było wyjątkowo smacznie i pachnąco.
Wszystkim uczestnikom bardzo dziękujemy za poświęcony czas i uczestnictwo w „Warsztatach kulinarnych z Jurajską Rybą”. Nadal liczymy na Waszą pomoc w zebraniu najbardziej oryginalnych przepisów na potrawy z ryb, które zamieszczone zostaną w książeczce kulinarnej. A tym, od których przepisy już otrzymałyśmy, składamy podziękowania!
Cykl pn „Warsztaty kulinarne z Jurajską Rybą” współfinansowany został ze środków europejskiego funduszu Morskiego i Rybackiego w ramach Priorytetu 4 „Zwiększenie zatrudnienia i spójności terytorialnej” Programu Operacyjnego Rybactwo i Morze 2014-2020.