+ 48 690 333 735

Zapraszamy 11.09.2021 do naszego gospodarstwa edukacyjnego we wsi Biała Wielka na „Bialczańskie smaki”. Ostatni właściciele Białej( XVIII/XIX w.) byli pionierami nowych technologii w rolnictwie oraz założyli gospodarstwo nabiałowe słynące z bialczańskiego masła śmietankowego. Nasze warsztaty nawiązują do tej bogatej tradycji.
Tematem wiodącym będzie mleko i jego przetwory. Śmietana pozyskana z centryfugi, masło ubijane tradycyjnie w maselnicach rożnego rodzaju, biały ser wyciskany na koziołku. Będzie też konkurs dojenia krowy, pieczenie podpłomyków w oryginalnym piecu chlebowym i ognisko. Wszystkie produkty degustujemy.

Szczegóły programu:

 11.00 – 11.30 – czas na kawę i opowieść o Białej

11.30- 13.00 – warsztaty mleczne

13.00- 14.30- warsztaty  pieczenia podpłomyków

14.30-15.00 – degustacja podpłomyków,wiejskiego masła i sera

15.00-16.00 – konkurs dojenia krowy ( z dyplomami)

16.00-17.00 – ognisko

Na imprezie będzie także możliwość degustacji tradycyjnej lelowskiej potrawy – ciulimu.

Potrawy, którą „łamał” u nas Karol Okrasa (odc. Ciulim i Czulent).